Newsletter | Volume 1

Issue I
Issue II
Issue III
Issue IV
Issue V
Issue VI
Issue VII
Issue VIII
Issue IX
Issue X
Issue XI
Issue XII
Issue XIII
Issue XIV Issue XV Issue XVI Issue XVII Issue XVIII

click here to

Subscribe to our newsletter



To Unsubscribe click here

Internationell konferens kring nordisk bolagsstyrning och Compliance


Med anledning av den pågående globala finanskrisen, skandaler, stagnerande tillväxt och ökad tillsynsövervakning i Norden, har kravet på striktare uppfyllande av bolagsstyrning, riskrapportering, compliance och IT-säkerhet (GRC) åter hamnat i fokus. För industrin gäller att planera och hantera för potentiella hot och risker, allt för att säkra en långsiktig överlevnad och lönsamhet.

De nordiska länderna är inte vanligtvis förknippade med stora företagsskandaler som involverar bedrägeri, korruption, mutor eller kreativ bokföring. Men bilden av att nordiska företag är renare än Persil, öppna och transparanta, håller på att krackelera.

Korrekt återspegling av det verkliga GRC scenariot.
De nordiska länderna upplever idag flera stora skandaler med varierande grad av brott som rör oetiska och/eller olagliga affärsmetoder, dålig riskhantering, girighet, brist på due diligence och mutor, som tillsammans speglar bristande eller tvivelaktigt affärsbeteende.

Sammantaget har detta medfört en utveckling som resulterat i en missvisande eller otillräcklig information avseende företagens GRC-initiativ och aktiviteter.

Svenska företag är för närvarande föremål för skandaler på ett sätt som är främmande för den normala svenska företagskulturen. Chefen för ett av de mest inflytelserika investmentbolagen fick sparken efter en skandal som inleddes med avslöjande av privat användning av företagets flygplan. Skandalen avslöjade senare ett system med korsvist ägande, där chefer suttit i flera styrelser och godkänt varandras kostnader och resekostnader. Investmentbolaget hade i sin tur kontrollposter i företag som Volvo, Handelsbanken, Ericsson och SCA, samtliga stora inflytelserika svenska industriföretag. Men även kända industriföretag som Skanska, TeliaSonera och SAAB Group har varit föremål för utredningar gällande mutor i samband med större avtal. På flera andra viktiga områden har svenska företag avslöjats med bristande kontroll, med bland annat avslöjande om omfattande barnabete hos Stora Ensos underleverantörer och bristande riskhantering.

Otillräcklig tredje-parts 'due diligence'
Under konferensen kommer det att erbjudas flera workshops kring bedömning, 'due diligence', bevarande av företagets integritet och flera andra relaterade risker inför val av leverantörer.

Svenska företag står inför ett ökat tryck från kunder, partners, riksdag och samhället i stort för att säkerställa att de leverantörer som de anlitar har en hög integritet och etik och därmed kan bidra till att stärka företagens förtroendekapital. Svenska företag som anlitar nya leverantörer bör därför bedöma varje leverantör mot en rad aktuella risker. Sådana riskområden är:
  • Korruption, mutor, prissättning, mutor, kränkningar av integritetsskyddet och missbruk av konfidentiell information eller immateriella rättigheter.
  • Mänskliga rättigheter, barnarbete, arbetstagarnas rättigheter, dåliga arbetsvillkor.
  • produktsäkerhet, kvalitet och miljöfrågor.
  • Sanktioner och begränsningar av egen eller utländsk regering.

Under konferensen/workshopen kommer deltagarna att få ta del av praktiska exempel på hur man identifierar dessa och andra relevanta risker hos en leverantör, hur man analyserar dem och hur man hanterar de risker som kan påverka den egna verksamheten. Vidare kommer deltagarna att få ta del av hur man genomför och implementerar ett Leverantörs Integritet Risk program i hela organisationen för att uppfylla nya skyldigheter kring 'due diligence' och förväntningar från myndigheter och kontrollorgan.

Andra risker som konferensen kommer att belysa är brister i bolagsstyrningen som medför att man inte följer regler för att undvika negativa miljökonsekvenser, negativ inverkan på ekosystem, mutor, korruption, dåliga arbetsvillkor och barnarbete hos underleverantörer. Flera av de den senaste tidens uppmärksammade brister har främst orsakats av bristande tredje-parts due diligence.

Ledningens roll, uppgifter, ansvar och personligt ansvar
Styrning av öppenhet, insyn och ansvarsskyldighet enligt nordisk Governance kodex kräver att styrelsen och företagsledningen har en tydlig bild av företagets ansvar, men också av sina egna roller, uppgifter och personliga ansvar. Tidigare skandaler har bidragit till att stärka insikten och vikten av "the tone at the top" för att skapa en sund företagskultur för kritisk granskning av aktuella GRC-komponenter och för att leva upp till nya och allt mer komplexa övervakningskrav.

Vid den 9:e årliga Europeiska GRC konferens i Stockholm den 22 och 23 september 2015 på World Trade Center, kommer dessa och andra fall av bristande GRC-åtlydnad att tas upp till diskussion bland deltagarna. Vidare kommer konferens att visa på goda exempel på hur deltagarna kan nå framgång i det viktiga arbetet med hållbarhetskriterier, styrning och efterrättelse och därmed ge företagen en möjlighet att överträffa sina berörda intressenters krav på förtroende, lönsamhet och långsiktighet.

For mera information kontakta generalsekreterare Kersi F. Porbunderwalla, Copenhagen Compliance® eller http://www.copenhagencompliance.com/2015/stockholm/